Γιάννης Παπακώστας

Ιχνηλασίες – Φιλολογικά μελετήματα

ΚΩΔΙΚΟΣ · 04934
ISBN · 9789601609348
ΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ · Ελληνικά
ΒΑΡΟΣ · 0.51504761904762kg
ΣΕΛΙΔΕΣ · 336
ΠΡΩΤΗ EΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ · Νοέμβριος 2003
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ EΚΔΟΣΗ · Μάιος 2006
Διαθέσιμο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ποια ήσαν τα στάδια από τα οποία πέρασε ο όρος «Λογοτεχνία» πριν ακόμη αποκτήσει τη σημασία που έχει σήμερα; Από πότε, δηλαδή, έπαψε να ταυτίζεται με τον γενικότερο όρο «Φιλολογία» και κατ’ επέκταση με τον μειωτικό όρο «Ελαφρά Φιλολογία»; Είναι ένα θέμα που παρακολουθείται ιστορικά στον παρόντα τόμο, στον οποίο επίσης εμπεριέχονται και μελέτες για συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, η ύπαρξη των οποίων ελάνθανε

Γίνεται λόγος για τα ψευδώνυμα του Ν.Γ. Πολίτη καθώς και για ανέκδοτα ή λανθάνοντα έργα των Μιχαήλ Μητσάκη, Γ. Δροσίνη, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ενώ παράλληλα επιχειρείται η ερμηνευτική προσέγγιση πλευρών του έργου νεότερων ή σύγχρονων συγγραφέων ή συγκεκριμένων έργων αυτών. Ο Δημ. Χατζής, η Κική Δημουλά, η Ελένη Σαραντίτη, ο Νίκος Θέμελης, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Δημήτρης Μίγγας είναι μερικοί από αυτούς. Ο τόμος αυτός έρχεται σε παράλληλη σχέση και με τον προηγούμενο ομόλογο τόμο, «Η έρευνα και οι ερμηνευτικές της εκδοχές», που εκδόθηκε επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη, και ο ένας λειτουργεί συμπληρωματικά ή επάλληλα προς τον άλλο. Τα πνευματικά φαινόμενα άλλωστε λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες συνδέονται ευθέως με τον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Και η αναζήτηση των ιχνών -Ιχνηλασίες- κάτω από αυτή την οπτική πραγματοποιήθηκε.  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ · ΤΗΛEΦΩΝΟ 210 365 0080 ·  
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γιάννης Παπακώστας

Ο Γιάννης Παπακώστας γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρεβέζης το 1939. Είναι Ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε (με υποτροφία) Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ και υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
[ + ]
Εργογραφία
Γιάννης Παπακώστας

Πού μας πάει αυτό το αίμα; Αναπαραστάσεις αυτοδικίας και βίας στη νεοελληνική λογοτεχνία

[ + ]
Παύλος Νιρβάνας

Το αγριολούλουδο

[ + ]

Προς την αδελφήν στρατιώτου. Γράμματα από το Μικρασιατικό Μέτωπο

[ + ]
Μιλτιάδης Μαλακάσης

Πεζά (β΄ τόμος)

[ + ]
Μιλτιάδης Μαλακάσης

Πεζά (α΄ τόμος)

[ + ]
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Περιπέτειαι μιας διδασκαλίσσης – Στο μοναστήρι

[ + ]
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Περιπέτειαι μιας διδασκαλίσσης – Στο μοναστήρι

[ + ]
Μιχαήλ Μητσάκης

Εις τον οίκον των τρελλών

[ + ]