Τουντασάκη, Ειρήνη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ειρήνη Τουντασάκη

Η Ειρήνη Τουντασάκη είναι Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Πολιτισµική Ανθρωπολογία» (2016-2018) και Πρόεδρος του Τµήµατος (2020-2022).
Τα επιστηµονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα εξής πεδία: ανθρωπολογικές θεωρίες της συγγένειας, νέες µορφές συγγενειακότητας και αναπαραγωγική ιατρική, βιοπολιτική, ιδεολογίες και τεχνολογίες της γονεϊκότητας και της οικογενειακότητας, διακρατική/διαφυλετική υιοθεσία, ελληνική εθνογραφία. Έχει επίσης ερευνήσει ζητήµατα αναφορικά µε την ιστορική ανθρωπολογία, τις πολιτικές πολιτισµού, την αποικιοκρατία και µετααποικιακή θεωρία, τα ανθρωπολογικά µουσεία, τις διαδικασίες συγκρότησης και µουσειακής αναπαράστασης της εθνικής ταυτότητας και τις σχέσεις µεταξύ ανθρωπολογίας και ελληνικής λαογραφίας.
Κείµενά της έχουν δηµοσιευτεί σε επιστηµονικά περιοδικά και συλλογικούς τόµους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ερευνητικής της ενασχόλησης µε τις επονοµαζόµενες «νέες µελέτες της συγγένειας», παρακολουθεί τις σηµαντικές ανασηµασιοδοτήσεις και αναθεωρήσεις, οι οποίες στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας προβληµατοποιούν και κλονίζουν τις κατεστηµένες και ιδιαίτερα ισχυρές πολιτισµικές εννοιολογήσεις της συγγένειας µε όρους βιολογικής αλήθειας θεµελιωµένης στη φύση.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το έργο της Διακρατική/διαφυλετική υιοθεσία: ‘Ήπια μετανάστευση’ και νέες χωρογραφίες της συγγένειας (2022).

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν
[ 5 ΕΙΔΗ ]
Ειρήνη Τουντασάκη

Διακρατική/διαφυλετική υιοθεσία: ‘Ήπια μετανάστευση’ και νέες χωρογραφίες της συγγένειας (e-book / epub)

[ + ]
Ειρήνη Τουντασάκη

Διακρατική/διαφυλετική υιοθεσία: ‘Ήπια μετανάστευση’ και νέες χωρογραφίες της συγγένειας

[ + ]
Ειρήνη Τουντασάκη

«Το παιδί που μεγαλώνει μέσα σου θα πάρει κι από σένα»: Δωρεά ωαρίων, μητρότητα και συγγένεια (e-book / epub)

[ + ]
Ειρήνη Τουντασάκη

«Το παιδί που μεγαλώνει μέσα σου θα πάρει κι από σένα»: Δωρεά ωαρίων, μητρότητα και συγγένεια

[ + ]
Ειρήνη Τουντασάκη

Ανθρωπολογικές θεωρήσεις της συγγένειας κατά τον 20ό αιώνα

[ + ]