Στέφανος Πεσμαζόγλου

Κόσοβο: Η Διττή Ύβρις

ΚΩΔΙΚΟΣ · 04023
ISBN · 9789601600239
ΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ · Ελληνικά
ΒΑΡΟΣ · 0.3kg
ΣΕΛΙΔΕΣ · 372
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ · 11x17.5cm
ΠΡΩΤΗ EΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ · Απρίλιος 2001
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ EΚΔΟΣΗ · Μάιος 2003
Διαθέσιμο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο βιβλίο αναλύονται οι αντιλήψεις και ιδεολογίες δύο όλο και περισσότερο αλληλοενισχυόμενων συμπληρωματικών παγκόσμιων τάσεων έτσι όπως εκδηλώθηκαν την τελευταία δεκαετία στα Βαλκάνια με τόπο αναφοράς το Κόσοβο

Από τη μία περιφερειακοί και τοπικοί πολεμοχαρείς εθνικισμοί και πρώτιστα ο σερβικός. Από την άλλη ένας ανεξέλεγκτος πλανητικά αλαζονικός “στρατιωτικός ανθρωπισμός”, ο αμερικανο-νατοϊκός. Οι δύο αυτές τάσεις ως αντιλήψεις και ως πρακτικές -που συνιστούν τη “διττή ύβρι” – δεν διαμορφώθηκαν στιγμιαία (περίοδος εθνοκάθαρσης των Αλβανοκοσοβάρων και περίοδος των νατοϊκών βομβαρδισμών), αλλά κυοφορούνταν σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας μετά το 1989. Τεκμαίρεται πως στο όνομα περιούσιων λαών εξυπηρετήθηκε τοπικά η σερβική πολιτική ισχύς ως αυτοσκοπός και από την άλλη, πλανητικά, στο όνομα οικουμενικών αξιών -των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- εξυπηρετήθηκε η διαιώνιση μιας Ιερής Συμμαχίας, της νατοϊκής και η επίδειξη της ισχύος της -πολιτικής, τεχνολογικής, στρατιωτικής -και πάλι ως αυτοσκοπός.  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ · ΤΗΛEΦΩΝΟ 210 365 0080 ·  
PHOTO CREDITS
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στέφανος Πεσμαζόγλου

Ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, γιος του πολιτικού Γιάγκου (Ιωάννη) Πεσμαζόγλου (1918-2003), γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μετά το 1977 εργάστηκε στην Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Διδάσκει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
[ + ]
Εργογραφία
Στέφανος Πεσμαζόγλου

Κόσοβο: Η Διττή Ύβρις

[ + ]