Δοκίμιο
Oliver Sacks

Ευγνωμοσύνη

ΚΩΔΙΚΟΣ · 11340
ISBN · 9789601673400
Μετάφραση · Γιώργος Πάντσιος
ΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ · Ελληνικά
ΒΑΡΟΣ · 0.098kg
ΣΕΛΙΔΕΣ · 64
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ · 12x17cm
ΠΡΩΤΗ EΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ · Μάιος 2017
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ EΚΔΟΣΗ · Οκτώβριος 2022
Διαθέσιμο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

«Είναι η µοίρα κάθε ανθρώπου» γράφει ο Σακς «να είναι µοναδικός, να ακολουθεί το δικό του µονοπάτι, να ζει τη δική του ζωή, να βιώνει τον δικό του θάνατο»

Τα τέσσερα αυτά δοκίµια συναποτελούν µια ωδή στη µοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και στην ευγνωµοσύνη για το δώρο της ζωής. Κανείς άλλος συγγραφέας δεν έχει καταφέρει να αποδώσει το δράµα της αρρώστιας µε τόση ειλικρίνεια και ευγλωττία όση ο Όλιβερ Σακς. Τους τελευταίους µήνες της ζωής του έγραψε µια σειρά από δοκίµια που προκαλούν συγκίνηση, καθώς διερευνούν τα συναισθήµατά του για την ολοκλήρωση της ζωής του και τη συµφιλίωση µε τον ίδιο του τον θάνατο.

«O Σακς αγαπούσε την περιπέτεια και τις επιστήµες. Στις δύσκολες στιγµές έβρισκε παρηγοριά στα στοιχεία του περιοδικού πίνακα. Την περίοδο πριν τον θάνατό του, συγκέντρωσε και πάλι γύρω του, όπως όταν ήτανε παιδί, µέταλλα και ορυκτά ως µικρά σύµβολα αιωνιότητας. Στο γραφείο του κεντρική θέση κατείχε το στοιχείο αρ. 82 (µόλυβδος), ενθύµιο των ογδοηκοστών δεύτερων γενεθλίων του, µαζί µε το βισµούθιο, το στοιχείο αρ. 83, για τα επόµενα γενέθλια, που δεν πρόλαβε να γιορτάσει. Την έµφυτη επιστηµονική περιέργειά του κέντρισε ακόµη και η αρρώστια του. Όµως, σε αντίθεση µε άλλους συγγραφείς που έκαναν ρεπορτάζ από το µέτωπο του επικείµενου θανάτου τους, ο Σακς δεν εστίασε στην ασθένεια, στις ταλαιπωρίες που περνούσε ή στη µεταφυσική, αλλά στο “τι σηµαίνει να ζει κανείς µια καλή και αξιόλογη ζωή, να πετυχαίνει µια αίσθηση εσωτερικής ηρεµίας”. Αυτή την ηρεµία ο Σακς δεν την κατέκτησε απλώς, αλλά κατάφερε να τη µεταδώσει µε εξαίσιο τρόπο στα τελευταία κείµενά του. Βρήκε θετικούς τρόπους σκέψης για όλα, συµπεριλαµβανοµένης της δικής του αυξανόµενης αδυναµίας. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, µάλιστα, αφήνει την εντύπωση ότι διανύει πια την έβδοµη ηµέρα της ζωής, “όταν πια νιώθουµε ότι η δουλειά µας έχει τελειώσει κι ότι µπορούµε πλέον να αναπαυθούµε µε ήσυχη συνείδηση”. Το µικρό αυτό βιβλίο αφήνει εντέλει τους αναγνώστες µε µια αίσθηση γαλήνης και ευγνωµοσύνης». The Washington Post

«Ο Όλιβερ Σακς δεν έµοιαζε µε κανέναν άλλο γιατρό ή συγγραφέα. Τον προσέλκυαν τα άσυλα για τους αρρώστους, τα ιδρύµατα για άτοµα µε ευπαθή υγεία και αναπηρία, η συντροφιά των “περίεργων” και των “αφύσικων”. Ήθελε να ατενίζει την ανθρωπότητα στην πολυµορφία της µε τον δικό του, σχεδόν αναχρονιστικό, τρόπο – πρόσωπο µε πρόσωπο, βήµα βήµα, µακριά από τον ολοένα αναπτυσσόµενο κόσµο των υπολογιστών και των αλγορίθµων. Και µέσα από τη γραφή του µας έδειξε αυτά που ο ίδιος έβλεπε». Ατούλ Γκαουάντε, συγγραφέας του βιβλίου Εµείς οι θνητοί (Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016)

«Ο τίτλος είναι τέλειος… Οι τελευταίες λέξεις απίστευτες…» The Guardian

Σχετικά Αρχεία
Απόσπασμα Απόσπασμα από το βιβλίο
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ · ΤΗΛEΦΩΝΟ 210 365 0080 ·  
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Oliver Sacks

Ο Όλιβερ Σάκς γεννήθηκε το 1933 στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Queens College της Οξφόρδης. Από το 1965 ζούσε στη Νέα Υόρκη. Ήταν κλινικός καθηγητής νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicicne και στο NYU School of Medicine. Είχε τιμηθεί με πολλές και μεγάλες διεθνείς διακρίσεις.
[ + ]
Εργογραφία
Oliver Sacks

Το ποτάμι της συνείδησης

[ + ]
Oliver Sacks

Ευγνωμοσύνη

[ + ]
Κριτικές
Δημοσίευμα "Να κανονίσουμε τους λογαριασμούς", Τάσος Τσακίρογλου, «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», 06/10/2017
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Δημοσίευμα Για το βιβλίο "Ευγνωμοσύνη", 24/10/2017, «roadartist.blogspot.gr»
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]