Ράλλη, Αγγελική
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αγγελική Ράλλη

Η Αγγελική Ράλλη (https://www.angelaralli.gr) είναι ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2013 μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Αcademia Europaea). Έχει κάνει ειδικευμένες σπουδές γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Montreal (Bachelor, Master, Ph.D.), ως πρώτη υπότροφος του κρατικού ιδρύματος υποτροφιών του Καναδά (Social Sciences and Humanities Research Council) και της τοπικής κυβέρνησης του Quebec (1978-1983). Έχει λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το βραβείο «Faculty Enrichment Award» της καναδικής κυβέρνησης, ερευνητικές υποτροφίες από τo Πανεπιστήμιo Princeton (2012) και τη Βελγική Ακαδημία Επιστημών (2008-2009, 2014), και σε διάφορες περιόδους διετέλεσε προσκεκλημένη καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στα University of Αmsterdam, Cambridge, Universite de Montreal, McGill, University of Τοronto, Universita degli Studi di Torino, Ca’ Foscari (Venezia), Ohio State University. Μιλά άριστα τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά), και έχει γνώσεις Ισπανικής, Γερμανικής, Ρωσικής και Τουρκικής. Είναι ιδρύτρια και μόνιμη συνδιοργανώτρια των συνεδρίων «Mediterranean Morphology Meeting» (από το 1997) και «Modern Greek Dialects and Linguistic Theory» (από το 2000), ενώ το 1999 οργάνωσε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γλωσσολογίας («Thermi International Summer School in Linguistics»).
Συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις που άπτονται των ενδιαφερόντων της και ασχολείται ερευνητικά με τη μορφολογία, τη σχέση της μορφολογίας με τη γλωσσική επαφή και τη μορφολογία των νεοελληνικών διαλέκτων. Διηύθυνε ερευνητικές αποστολές καταγραφής νεοελληνικών διαλέκτων υπό εξαφάνιση σε Τουρκία και Κάτω Ιταλία, ανέλαβε 25 ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ συνεργάστηκε ή συνεργάζεται με διεθνή προγράμματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Είναι κριτής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών περιοδικών, και το 2000 ίδρυσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων, το πρώτο σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έχει περισσότερες από 200 πολυσέλιδες δημοσιεύσεις, αρκετές από τις οποίες σε έγκριτα ξένα περιοδικά του κλάδου της γλωσσολογίας, και αρκετοί από τους διδάκτορές της κατέχουν θέσεις σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν
[ 4 ΕΙΔΗ ]
Αγγελική Ράλλη

Μορφολογία (νέα έκδοση)

[ + ]
Αγγελική Ράλλη

Μορφολογία (Απόσπασμα – Διαδικασίες σχηματισμού λέξεων: Κλίση) (e-book/pdf)

[ + ]
Αγγελική Ράλλη

Μορφολογία (απόσπασμα) (e-book/pdf)

[ + ]
Αγγελική Ράλλη

Η σύνθεση λέξεων

[ + ]