20 · 12 · 2023
21 Δεκεμβρίου – Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου πλησιάζει σε λίγες ώρες και φέτος ο κόσμος του βιβλίου γιορτάζει τη «Χριστουγεννιάτικη Βιβλιοπλημμύρα» που πραγματοποιείται και στη χώρα μας με πρωτοβουλία του Elniplex και της ομάδας βιβλιοπωλείων «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ».

 

 

Εμείς στις Εκδόσεις Πατάκη αγαπήσαμε την ιδέα και συμμετείχαμε με αυτές τις δράσεις:
500 βιβλία χαρίστηκαν σε βιβλιοθήκες 130 σχολείων σε όλη την Ελλάδα που οργανώνουν δράσεις για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
50 βιβλία επιλεγμένα ένα προς ένα χαρίστηκαν στην «Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Κουτσόχερου» στη Λάρισα, που στην παρούσα φάση φιλοξενεί οικογένειες πλημμυροπαθών της ευρύτερης περιοχής. Με την πρωτοβουλία μας αυτή ουσιαστικά ανοίγει η δανειστική βιβλιοθήκη στη Δομή.
Σήμερα όλα αυτά τα βιβλία βρίσκονται στα χέρια των παιδιών και ελπίζουμε να γίνουν αφορμή για πολύ δημιουργικές ώρες ανάγνωσης.
Tips για μια καλή αρχή με το Jolabokaflod (!) ή «Πρώτα σκέφτομαι και μετά ανταλλάσσω ή χαρίζω ένα βιβλίο»
Το Elniplex μας έδωσε μια καλή ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας -εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία- κάποιες ιδέες και σκέψεις μας.
Σκοπός σας είναι κάθε παιδί να πάρει στα χέρια του ένα καινούριο βιβλίο!
Ποιο βιβλίο, όμως; Όποιο του κληρωθεί επειδή έτυχε οι φίλοι του να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους;
Ή αυτό που η ιστορία του θα μαγέψει τους μικρούς αναγνώστες, θα τους κάνει να περάσουν καλά και θα τους ανοίξει την όρεξη να διαβάσουν και ένα βιβλίο ακόμη;
ΙΔΕΕΣ ώστε το βιβλίο που θα διαλέξει κάθε παιδί να του αρέσει ΣΙΓΟΥΡΑ:
1) Καλέστε τα παιδιά να φέρουν στην τάξη όλα τα βιβλία που έχουν σκοπό να ανταλλάξουν ή να χαρίσουν μεταξύ τους.
2) Εκθέστε τα για λίγες μέρες, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να τα ξεφυλλίσουν.
3) Κάθε παιδί μπορεί σε μια ειδική λίστα που έχετε τοποθετήσει δίπλα από κάθε βιβλίο να σημειώνει ποιο ή ποια από τα βιβλία αυτά θα ήθελε να διαβάσει.
4) Κάντε έναν προγραμματισμό ξεκινώντας από σήμερα και για όσο χρειαστεί, ώστε τα παιδιά να ανταλλάξουν τα βιβλία και να φτάσουν στα χέρια τους όσα βιβλία δήλωσαν ότι θα ήθελαν να διαβάσουν.
Έτσι θα έχετε αυξήσει τις πιθανότητες τα παιδιά της ομάδας ή της τάξης σας να διαβάσουν ένα ή περισσότερα βιβλία που πραγματικά θα ευχαριστηθούν.
>Tips για τις συναντήσεις με συγγραφείς
Ξεκινήστε σήμερα ένα φιλαναγνωστικό ταξίδι που θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο σας μερικές εβδομάδες αργότερα.
Για να πετύχει η συνάντηση αυτή, προτείνουμε:
1) Αποφασίστε σύμφωνα με τη δυναμική της ομάδας σας ποιο βιβλίο θα διαβάσουν τα παιδιά.
2) Επικοινωνήστε με το τμήμα εκδηλώσεων των Εκδόσεων Πατάκη, ώστε να εξασφαλίσετε τη διαθεσιμότητα του συγγραφέα που θα σας επισκεφθεί την περίοδο που θεωρείτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση του βιβλίου και οι δραστηριότητες που προγραμματίζετε να υλοποιήσετε.
3) Σήμερα διαβάστε μεγαλόφωνα στην ομάδα σας το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.
4) Στη συνέχεια τα παιδιά θα συνεχίσουν την ανάγνωση του βιβλίου το καθένα μόνο του με τα δικά τους βιβλία. Έρχονται Χριστούγεννα και χρόνος πολύς.
5) Συναντιέστε ξανά όλοι μαζί και συζητάτε για όσα χάρισε στα παιδιά το βιβλίο που διάβασαν. Ετοιμάζετε ερωτήσεις και το υλικό που θα θέλατε να μοιραστείτε με τον προσκεκλημένο συγγραφέα
6) Συναντάτε τον συγγραφέα έχοντας οργανώσει από πριν τις ρωτήσεις σας και τα θέματα που θα θέλατε να συζητήσετε μαζί του.
>Tips για ένα καλό ξεκίνημα με τα μικρά σας παιδιά 
Η ευχή μας είναι να περάσουν από τα χέρια των παιδιών όσο περισσότερα βιβλία καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους. Πώς θα καταφέρετε όμως να ενθαρρύνετε τα παιδιά, κυρίως τα μικρότερα που ξεκινάνε να διαβάζουν τώρα, να διαβάσουν και τελικά να αγαπήσουν την ανάγνωση χτίζοντας το προφίλ του αναγνώστη;
Σχετικά βιβλία
Διαβάστε επίσης
20 · 12 · 2023

21 Δεκεμβρίου – Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως

[ + ]
30 · 11 · 2023

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γράφει για το «Ένα ποτήρι οργή» του Raduan Nassar

[ + ]
16 · 11 · 2023

Νήματα που ενώνουν της Κίκας Χατζοπούλου

[ + ]
09 · 11 · 2023

Η τέχνη του τρεξίματος

[ + ]
07 · 11 · 2023

Ο Χρήστος Χωμενίδης για τον Ζουλφί Λιβανελί

[ + ]
27 · 10 · 2023

10 Iδέες-προτάσεις που θα αποτελέσουν ενδιαφέροντα κίνητρα ανάγνωσης

[ + ]